KJE SMO?  

Zemljevid kje je kraj CIKAVA se nahaja na spletni strani najdi.si in do njega lahko pridete s klikom External link opens in new tab or windowtukaj.

 

OPIS

Cikava je kraj z 249 prebivalci. Kraj leži ujet med samimi državnimi prometnicami. Severno od kraja je vpadnica na avtocesto oziroma AC priključek Cikava. Ta cesta je izredno hitra in na njej je bilo na križišču pri gostilni Fortuna že veliko hudih nesreč. Deloma je temu krivo tudi to, da je to nekakšna bljižnjica za dostop na AC, nepazljivim voznikom iz smeri Ljubljane ostane prižgan smerokazalec in voznik, ki se vključuje na to cesto, misli, da bo nasproti vozeče vozilo zavilo proti baru Fortuna, spelje in nato ...... Križišče samo pa je tudi ena od povezav do vasi Paradišče.

Po sredi kraja poteka druga državna cesta, ki je nadaljevanje Ljubljanske ceste iz Šmarja. 

Povrhu vsega pa kraj južno proti vasi Sela objema državna železniška proga Ljubljana - Kočevje. Železnica za nameček še iz smeri Šmarja prečka drugo državno cesto. Po dolgih letih čakanja smo končno dobili zapornice čez železniško progo, ki prečka cesto Šmarje - Cikava. Sedaj čakamo še, kot je bilo obljubljeno, na zapornice na cesti Cikava - Sela, kjer so tudi že bile smrtne žrtve.

 

ZGODOVINA

Cikava je ena redkih krajev v naši krajevni skupnosti kjer se je število prebivalcev vztrajno povečevalo. Leta 1869 beležijo 40 vaščanov, leta 1910 62 ljudi, leta 1961 135 ljudi in leta 1991 164 krajanov.

Izvor imena Cikava ni točno znan - po Štrublju (Iz prakorenin v drevo današnjih dni) naj bi ime prišlo od vodnega toka, tokavi ali kokavi.

V Šmarski knjigi pa je opisano : Cikava ž: prvič 1697, vendar še v 18. stoletju tudi samo opisno.

(1) cikava (zemlja) cik-/cvik - cviljenje; posnemanje glasov ob hoji po močvirnem zemljišču.

(2) kisla pijača - kislo vino, kisla zemlja, podobno kot hrvaško cikavac : zemljišče na katerem trava slabo raste.