KJE SMO?

  

Zemljevid kje je kraj GAJNIČE se nahaja na spletni strani najdi.si in do njega lahko pridete s klikom External link opens in new tab or windowtukaj.External link opens in new tab or window

OPIS

Gajniče so gručasta vas na južnem pobočju Roj (330 m) s 45 prebivalci. Vasica je razdeljena na dva dela, katera loči manjša dolinica. V Gajniče lahko pridemo iz smeri Šmarja po Rimski cesti, nato po cesti Nad predorom, mimo kapelice Pri treh križih in cerkve ter se nato spustimo v dolino.

V prvem delu vasi pridemo do križišča in gremo lahko levo proti Hudi Polici. V tej smeri pridemo tudi do Londona (ko prečkamo potok gremo levo) in nato ob vznožju hriba Mačka (390 m) nadaljujemo vse do peskokopa London ter nato pridemo na Ljubljansko cesto na Razdrtem v križišču pri Furjanovi hiši.

Desna pot pa nas pot odpelje do drugega dela vasi ter nato naprej proti Tlakam.

 

ZGODOVINA

Leta 1869 so beležili v Gajničah 65 vaščanov. Sedaj je stalno prebivalstvo celo upadlo, vseeno pa v ta naš lepi del krajevne skupnosti prihaja dosti vikendašov za konec tedna. Narava je neokrnjena in stran od mestnega vrveža obkrožena z mogočnimi gozdovi.

Razlaga imena Gajniče lahko zasledimo v Šmarski knjigi in je sledeče :

Gajniče ž mn.: Gornicz (1444), Gonizhe (1645), ex Gaince (1687), Genische (1689), Ganizhe (1720, Gajnezhe (1770), Gajnizhe (ok. 1830), Gajniše (1851), Gonišče (1892) - imenovane po gajniku gaj - gojen gozd tudi zaščiten gozd, tj. gozd v katerem je prepovedano sekati ali v katerega je prepovedano vstopiti.